تاریخ انتشار : شنبه 11 دی 1400 - 15:55
206 بازدید
کد خبر : 181794

اجرای طرح “گفت وگوی خانواده برای مساله‌یابی در حوزه اعتیاد” توسط معاونت زنان

اجرای طرح “گفت وگوی خانواده برای مساله‌یابی در حوزه اعتیاد” توسط معاونت زنان

معاون بررسی‌های راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، گفت: از جمله طرح‌های معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در ایام پاندمی کووید ۱۹ طرح ملی “گفت وگوی خانواده با رویکرد مساله یابی مشارکتی در حوزه اعتیاد” است که گروه هدف آن خانواده‌های آسیب دیده از معضل اعتیاد هستند. به گزارش ایسنا، دکتر

اجرای طرح "گفت وگوی خانواده برای مساله‌یابی در حوزه اعتیاد" توسط معاونت زنان

معاون بررسی‌های راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، گفت: از جمله طرح‌های معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در ایام پاندمی کووید ۱۹ طرح ملی “گفت وگوی خانواده با رویکرد مساله یابی مشارکتی در حوزه اعتیاد” است که گروه هدف آن خانواده‌های آسیب دیده از معضل اعتیاد هستند.

به گزارش ایسنا، دکتر سوسن باستانی در نشست بین‌المللی نقش گفت وگوی تعاملی در تحکیم خانواده که با حضور جمعی از میهمانان از کشورهای عراق، سوریه، لبنان، فلسطین و افغانستان درباشگاه نهاد ریاست جمهوری برگزار شد، افزود: طرح ملی “گفت وگوی خانواده با رویکرد مساله یابی مشارکتی در حوزه اعتیاد” در مرحله نخست در ۱۳ استان کشور با هدف کاهش اعتیاد به ویژه در ایام پاندمی کووید ۱۹ به اجرا در خواهد آمد.

معاون بررسی‌های راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری درباره اقدامات معاونت زنان و خانواده اظهار کرد: از جمله اقدامات مهم معاونت زنان در دوران پاندمی کووید ۱۹ توجه به خانواده نقش زنان در خانواده است که در این راستا معاونت با طراحی شعار «در خانه بمان» اهمیت توجه به خانواده و خانواده محوری را گسترش داد.

وی با بیان اینکه امروزه خانه علاوه بر محل زندگی، محل تحصیل، کار و گذران فراغت است و اهمیت آن بیش از پیش مشخص می‌شود، ادامه داد: طرح «بهار در خانه» از جمله اقدامات اجرا شده معاونت در این ایام است. کانون گفت وگوی امام موسی صدر اجرای این طرح را بر عهده داشته و بسته‌هایی را با موضوع سه مهارت شنیدن، احترام و ابراز تهیه کرده است که از طریق سایت معاونت در اختیار خانواده‌ها قرار گرفت.

باستانی با تاکید بر اینکه برنامه‌های این معاونت به‌طور کامل بر اساس نتیجه محوری و دانش بنیان بودن اجرا می‌شوند، اظهارکرد: معاونت امور زنان و خانواده ماموریت سیاستگذاری، برنامه ریزی، رصد و ارزیابی اقدامات سایر دستگاه‌ها در حوزه زنان و خانواده را بر عهده دارد و در این راستا دو محور اصلی حوزه زنان و تحکیم خانواده را پیگیری می‌کند.

به گفته معاون بررسی‌های راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، این معاونت چندین برنامه مشخص در راستای تحکیم  بنیاد خانواده در دست دارد که از جمله آن‌ها آموزشهای عمومی تشکیل خانواده و آموزش‌هایی پیش از ازدواج، حین و پس از ازدواج است که دستگاه‌های متفاوتی متولی این امور آموزش هستند.

وی تصریح کرد: از جمله دستاوردهای دولت دوازدهم تدوین شاخص‌های خانواده در جهت رصد و ارزیابی خانواده‌ها توسط این معاونت است. برای نخستین بار شاخص‌هایی در ۱۰ محور و ۴۵ مولفه به تصویب ستاد ملی زن و خانواده رسید و همچتین سیاست‌های دولت دوستدار خانواده نیز در دستور جلسه این ستاد است.

باستانی با اشاره به طرح گفت وگوی ملی خانواده گفت: این طرح از سال ۹۶ با هدف تحکیم بنیان خانواده، بهبود و ارتقای کیفیت خانواده ایرانی، شناسایی و اولویت بندی مسائل مرتبط با خانواده و تقویت مهارت‌های گفت وگو در دستور کار معاونت قرار گرفت که شامل اقداماتی نظیر گفت وگوی بین نسلی در ایران، توانمندسازی سفیران فرهنگی دانشگاه‌ها، پیمایش ملی خانواده، توان افزایی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان و… می‌شود.

وی افزود: در جهت اجرای طرح گفت وگوی ملی خانواده، شورای راهبری در این معاونت راه اندازی شده است که در آن گروه‌های هدف متفاوتی در سطح محلی و ملی، سازمان‌های مردم نهاد و استان‌های مختلف کشور و… مد نظر قرار گرفته‌اند. مجری این طرح “انجمن جامعه شناسی ایران” است که در ۵۸ شهر و ۳۱ استان اجرا شده است. در این راستا کارشناسان اورژانس اجتماعی ۱۲۳ نیز آموزش دیده‌اند.

باستانی درباره طرح “گفت وگوی بین نسلی” به عنوان یکی دیگر از اقدامات معاونت زنان گفت: طرح گفت وگوی بین نسلی در راستای گفت وگوی ملی خانواده انجام شد که سعی در مورد توجه قرار دادن مسائل و تجارب نسل‌های مختلف دارد. از این رو پادکست‌هایی تحت عنوان «رادیو نسل» تهیه شده و در اختیار عموم قرار گرفته است. در این راستا توانمند سازی سفیران فرهنگی دانشگاه‌های کشور با همکاری وزارت علوم انجام و کارگاه‌های هشت ساعته برای   ۳۰۰ نفر از فعالان انجمن‌های علمی برگزار شد.

معاون بررسی‌های راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری ادامه داد: برنامه‌هایی در راستای برگزاری کارگاه گفت وگو برای دانش آموزان با همکاری وزارت آموزش و پرورش اجرا شد و ۲۰۰۴ نفر از مربیان در ۳۲۰۰ مدرسه آموزش دیدند. در این کارگاه‌ها محورهای شادی و نشاط، امید، خویشتن داری، مقابله با استرس، ابراز وجود مثبت، روابط مثبت و گفت وگوی بین نسلی و خود باوری و… در نظر گرفته شده است.

در ادامه این نشست سیامک زند رضوی -عضو انجمن جامعه شناسی ایران و مجری ملی طرح گفتگوی ملی خانواده – اظهار کرد: این طرح با همکاری سه دستگاه معاونت امور زنان و خانواده، انجمن جامعه شناسی ایران و کانون گفت وگوی امام موسی صدر اجرا شده است و در مرحله نخست با انتخاب و آموزش تسهیل‌گران شروع کرد و به تعداد تمامی استان‌ها به آموزش تسهیل‌گری و مهارت‌های لازم پرداخت. هرکدام از آموزش دیدگان که عموما شامل مدیران بودند به آموزش ۳۰ تا ۴۰ فرد دیگر اعم از اساتید دانشگاه، روزنامه‌نگاران حوزه خانواده و… مشغول شدند. در این راستا گفتروگوهایی میان پدران با پدران، مادران با مادران و فرزندان با فرزندان انجام شد و تسهیلگران به شنیده شدن صدای افراد کمک می‌کردند.

زند رضوی ادامه داد: امروزه خانواده و گروه‌های اجتماعی نمی‌توانند یگانه پناهگاه حل مشکلات افراد باشند و مشکلات درون خانواده به تنهایی قابل حل نیست. دستگاه‌های اداری و دولتی بسیار مرکز گرا هستند و نگاهی از بالا به پایین به شهروندان دارند همچنین نیروی انسانی محدودی که با دانش روز آشنا نیستند نمی‌توانند کمک چندانی به رفع مشکلات کنند. در چنین شرایطی کمک گرفتن از سازمان‌های مردم نهاد و انجمن‌ها می‌تواند راهگشا باشد.

این عضو انجمن جامعه شناسی ایران با اشاره به یافته‌های جامعه شناسی گفت: از جمله یافته‌های دانش جامعه شناسی تقویت زندگی افراد از راه تقویت زندگی اجتماعی آنان است. برای مثال اگر معتادی در یک جامعه وجود دارد تنها کسانی که او را دوست دارند می‌توانند به او کمک کنند بنابراین اگر اعضای خانواده و نزدیکان او را دریابیم، فضای بازگشت فرد معتاد به جامعه نیز فراهم می‌شود.

مجری ملی طرح گفتگوی ملی خانواده در ادامه اظهار کرد: کم هزینه ترین و موثر ترین راه توسعه اجتماعی و فرهنگی در دنیای مالامال از رسانه‌ها، ایجاد بستر دائمی برای گفت وگوی چهره به چهره در میان گروه‌ها، اعضای خانواده، اقشار اجتماعی و محلات مسکونی است بنابراین ایجاد فرآیند گفت وگویی در این راستا موثر است. گفت وگو به معنای سراپا گوش شدن، همدلانه شنیدن و خود را جای طرف مقابل قرار دادن است که اگر این همدلانه گوش کردن را پایه گفت وگو بدانیم، راهکاری برای حل مشکلات دنیای امروز یافته‌ایم.

به گفته زند رضوی شباهت میان افراد گوناگون در دنیای متفاوت امروزی، ” آرزو داشتن” است. تمام افراد آرزو دارند فرزندی داشته باشند یا کودکی را به فرزندی بپذیرند و برایش آرزوی شادی، رفاه و آرامش کنند که اینها کلید حل مشکلات خانواده در دنیای امروز است.

وی همچنین معتقد است که گفت وگوی درون خانواده کاملا ضروری است اما کافی نیست. از این رو باید به یافتن “محله تعاملی” بپردازیم. “محله تعاملی” به معنای یافتن فضاهای اجتماعی کوچکی است که در آنجا بچه‌ها با یکدیگر بازی و در این حین والدین  فرصتی برای آشنایی با یکدیگر پیدا می‌کنند چراکه نکته اساسی در “گفت وگوی ملی” گفت وگوی خانواده‌ها با یکدیگر است.

این عضو انجمن جامعه شناسی ایران به بیان اهداف طرح “گفتگوی ملی خانواده” پرداخت و گفت: هدف ما از “گفت وگوی ملی خانواده”  ارتقا سطح آگاهی به اصول گفت وگو و مفاهیم و ضرورت گفت وگو است تا اینگونه صبورانه بشنویم و همدلانه خود را در جای سایر افراد قرار دهیم. در بسیاری اوقات صدای زنان شنیده نمی‌شود و ما باید این فرصت را برای تمامی گروه‌های ذی‌نفع در خانواده ایجاد کنیم.

زند رضوی اضافه کرد: چهار عرصه ضروری برای گفت وگوی موثر اعم از آشنایی با بینش جامعه شناسانه در مواجهه با مسائل است تا به مشکل خود در بستر جامعه و در طول زمان نگاه کنیم همچنین از دیگر عرصه‌های مهم آشنایی با تسهیل‌گری اجتماعی برای اجازه صحبت کردن به دیگران و گوش دادن به او، آشنایی با مساله یابی مشارکتی با توجه به گفت وگو در موضوعات معین و مورد تفاهم و آشنایی با اصول گفت وگوی موثر با توجه به عنصر گوش دادن همدلانه به دیگران است.

در بخش دیگر این برنامه دکتر عبدالکریم صادق دوست – معاون دبیرکل کمیسیون ملی آیسسکو – به ارائه گزارش اقدامات و فعالیت‌های کمیسیون ملی آیسسکو جمهوری اسلامی ایران پرداخت و اظهار کرد: اگر بخواهیم تغییرات مثبتی را در جوامع اسلامی شاهد باشیم، باید این تغییرات را از خانواده شروع کنیم چراکه نخستین گام برای تغییر از خانواده آغاز می‌شود. خانواده باید محلی گرم و کانونی پویا و با نشاط برای پرورش فرزندان پاک و انسان‌هایی با همت بلند باشد.

وی ادامه داد: تلاش در جهت راه اندازی کانون و مرکز بین المللی اعتلای گفت وگوی خانواده با این نگاه در معاونت زنان و خانواده رئیس جمهوری آغاز و گام های مهمی در این راستا برداشته شد. این اقدام با پیشنهاد معاونت زنان و همکاری وزارت امور خارجه در جهت عرضه تجارت موفق خود به سایر کشورهای اسلامی انجام شد چراکه خانواده در کشورهای اسلامی دارای اشتراکات فراوانی است.

صادق دوست در پایان گفت: ز این رو در کمیته تخصصی فرهنگ آیسسکو پیشنهاد تاسیس کانون و مرکز اعتلای گفت وگوی خانواده در سطح جهان اسلام ارائه و سال گذشته تصویب شد. موضوع گفت وگوی خانواده راه حل رفع بسیاری از معضلات امروزی خانواده‌ها و پر کردن خلاء‌های بین نسلی است.

منبع:ایسنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها